Dalai lama talade på Malmö live. Foto: Bernard Mikulic

Dalai lama: ”Dialog är vägen till fred”

Publicerad

Tibets andliga ledare, Dalai lama, lockade stor publik när han talade på Malmö Live i förmiddags.
Han talade om fred, om alla människors lika värde och utbildningen är vägen till en bättre värld.

– Det här århundradet kan bli mer fredligt om världens länder rustar ner. Det är bättre att satsa på utbildning av befolkningen än att sälja vapen, sa Dalai lama när han mötte pressen strax före föreläsning inför 1 300 personer i konserthuset Malmö Live.

Hans budskap är att dialog är vägen till fred. Han pratar om betydelsen av inre frid för att uppnå fred mellan folk och länder. Hans religiösa hemvist är buddhismen men är mån om att det ska råda regionsfrihet.

– Religion är en privatsak och som buddhist förespråkar jag religiös harmoni, säger Dalai lama.

Bekymrad över snösmältning

Dalai lama har fått Nobels fredspris för sitt arbete för en fredligare värld men också för hans arbete för klimatförbättringar.

– Jag blir bekymrad när jag ser att snön smälter på Tibets bergstoppar och när ökenlandskap brer ut sig, säger Dalai lama.

Hans uppdrag är att vara en andlig ledare, inte en politisk.

– Jag har avsagt mig politiska uppdrag och den som kommer att bli nästa Dalai lama kommer inte heller att vara Tibets statsöverhuvud.

Han betonar att det finns en tibetansk exilregering i Dharamsala, som representerar folket.

Injuden av IM

Det är biståndsorganisationen IM, Individuell människohjälp, som har bjudit in Dalai lama till Malmö för att uppmärksamma deras 80-års jubileum.

– Vi har 50-åriga vänskapsband mellan oss och vi är glada för att Dalai lama stödjer vårt projekt i El Salvador där vi smälter ner vapen och gör dem till vackra smycken, säger Ann Svensén, generalsekreterare för IM i Sverige.

IM arbetar med att bekämpa och synliggör fattigdom och utanförskap.

Dalai lama besökte Malmö Foto: Bernard Mikulic

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Malmö

Mer i ämnet