Dålig styrning av MAX-IV

Uppdaterad
Publicerad

Mångmiljonprojektet saknar tydlig ledning menar internrevisionen.

Internrevisionen vid Lunds Universitet vill se flera åtgärder för att förbättra den interna styrningen och kontrollen i Max IV-projektet. Det framgår av revisionens granskning.

För bara några dagar sedan avslöjade Sydsvenskan att MAX IV-projektet kommer att kosta 232 miljoner mer än beräknat och att ledningen nu bett finansiärerna om mer pengar. Främst är det acceleratorn som blivit dyrare än planerat på grund av ökade marknadspriser och höga krav på den tekniska utrustningen.

Nu visar en rapport från internevisionen på Lunds Universitet att det inte bara saknas pengar, utan även klar och tydlig styrning och ledning av projektets genomförande. För att få bukt med detta föreslår internrevisionen flera åtgärder. Bland annat tycker de att en projektledare med övergripande ansvar för att leda och koordinera MAX-IV projektet bör tillsättas, och även att en tydlig projektorganisation med beskrivna roller och ansvar ska tas fram.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MAX IV

Mer i ämnet