Danmark bygger nu ett stängsel längs hela den tyska gränsen för att skydda sig mot afrikansk svinpest. Foto: SVT/Johan Dernelius

Danmark bygger stängsel längs tyska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Av rädsla för att den smittsamma sjukdomen afrikansk svinpest ska sprida sig till Danmark, bygger man nu ett 70 km långt stängsel längs hela den tyska gränsen. Men stängslet får kritik.

Sjukdomen som är dödlig och drabbar både vildsvin och tamgrisar, riskerar att slå ut Danmarks grisproduktion. Stängslet är ett stort steg för invånarna i gränsområdet där den fria rörligheten är viktig, men enligt flera miljöorganisationer har det ingen effekt:

– Problemet är att man måste göra öppningarna i stängslet för att andra djur ska kunna röra sig och där kan vildsvinen springa igenom. Därför kommer det inte fungera, säger Bo Øksnebjerg, generalsekreterare på danska WWF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.