Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad tycker danskarna om de utökade kraven på munskydd?

Danmark inför krav på munskydd i butiker och skolor

Uppdaterad
Publicerad

I dag, torsdag, utvidgas kravet på att bära munskydd till att gälla även i butiker, biografer, teatrar, körskolor och gymnasieskolor i Danmark. Den som bryter mot munskyddskravet riskerar böter.

Det råder sedan tidigare krav på att bära munskydd eller visir inom kollektivtrafiken, på barer, kaféer och restauranger i Danmark.  Danska regeringen har beslutat att det från torsdagen är krav på att munskydd eller visir ska bäras i offentliga miljöer inomhus. Beslutet gäller till och med den 2 januari för att minska smittspridningen av corona.

Hot om böter

I danska matbutiker finns skyltar som påminner kunderna att bära munskydd när de handlar.

– Det första man ser när man kommer in i butiken är en skylt där det står att man ska ha munskydd såvida men inte är ett barn under 12 år eller av hälsoskäl inte kan bära munskydd, säger Lars Aarup, kommunikations- och analyschef på Coop till TV2 Lorry.

De som saknar munskydd uppmanar Lars Aarup att köpa skydd i butiken eftersom kunderna, som saknar munskydd eller visir, riskerar att få böter.

Strikta regler även i privata hem

I Danmark gäller sedan i måndags rekommendationen att högst tio personer ska samlas i sina privata hem och på andra platser såsom tågperronger och busshållplatser.

På begravningar får det vara högst 50 personer och på idrotts- och kulturarrangemang med sittande publik högst 500 personer.  

Rättelse: I en tidigare version av artikeln skrev vi att munskydd måste användas på alla offentliga platser. Men kravet gäller alltså alla offentliga platser inomhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer