Fram till 9 oktober klockan 16 krävs ett negativt covid-test efter inträde till Danmark för ovaccinerade. Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark klassar Sverige som grönt – ovaccinerade slipper testkrav

Uppdaterad
Publicerad

Från lördag kan ovaccinerade danskar resa till Sverige utan att behöva visa upp ett negativt covid-test vid hemkomst. Samtidigt slipper ovaccinerade resenärer från Sverige ta ett coronatest när de ankommer till Danmark.

Från den 9 oktober klockan 16 får Sverige färgen grön, enligt danska utrikesdepartementet. Det innebär att ovaccinerade danskar kan åka över till Sverige utan att behöva visa upp ett negativt covid-test vid hemkomst. Tidigare har endast södra och västra Sverige klassats som grönt.

De nya reseriktlinjerna innebär även att ovaccinerade svenskar som tidigare inte smittats och reser på ett negativt test kan åka till Danmark utan att behöva ta ett covid-test efter inträde i Danmark. Det är fortsatt testkrav före inresa. För svenskar som är vaccinerade eller tidigare smittats gäller samma regler sen tidigare.

Sedan den 10 september är samtliga coronarestriktioner i Danmark slopade och regeringen kategoriserar inte längre covid-19 som en ”samhällskritisk sjukdom”.

Danmark kategoriserar andra länder i olika färger, baserat på smittläget i det aktuella landet. Färgkategorin avgör sedan vilka inreseregler som gäller. Undantagna från dessa resebegränsningarna är fullt vaccinerade personer bosatta i EU- eller Schengen-länder, som uppfyller ett antal villkor.

Inresande från länder som klassas som röd eller orange ska isoleras och testas efter inresa samt ha särskilda skäl för att få komma in i landet. Är landet rött är de särskilda skälen skarpare.

Gula länder har fortsatt krav på test vid inresa, men inget krav på isolation eller särskilda skäl.

Gröna länder har varken krav på test vid inresa, isolation eller särskilda skäl.

Ovaccinerade resenärer, oavsett hemlandets färg, ska kunna uppvisa coronatest taget innan ankomst. Särskilda regler gäller för boende i gränsregionerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer