Foto: Johan Nilsson / TT

Danmark öppnar upp mer än väntat

Uppdaterad
Publicerad

När Danmark snart återöppnar samhället lättas virusåtgärderna mer än vad man tidigare planerat. Bland annat får restauranger ha servering inomhus.

-Det finns utrymme för det och smittan är under kontroll, säger hälso- och sjukvårdsminister Magnus Heunicke (S).

Danmarks öppnar upp mer än vad statsminister Mette Frederiksen (S) tidigare har meddelat.

Efter lång debatt har en bred majoritet i folketinget bland annat kommit överens om att tio personer ska få träffas inomhus, i stället för som tidigare fem. Och utomhus får 50 personer samlas.

”Positiv riktning”

Restauranger och kaféer ska  få ha bordsservering inomhus för dem som har förbokat och kan visa att de är vaccinerade.

-Vi kan nu flytta fram stora och väsentliga delar av återöppnandet och det kommer att påverka allas vardag i en positiv riktning redan från nästa vecka, säger hälsominister Magnus Heunicke.

-Vi är i ett gynnsamt läge. Vi öppnar större än planerat för att det finns utrymme för det och smittan är under kontroll.

Skolorna i hela landet, utom i Köpenhamnsområdet, får i fallande grad ta emot fler elever, bland annat får samtliga elever på vissa gymnasieutbildningar komma tillbaka till undervisning i skolorna.

500 får gå på fotboll

Idrotten får ha upp till 500 åskådare på läktarna i bland annat superligan, danska högstaligan i fotboll, och motionärer får idrotta inomhus i större grupper än tidigare. Kyrkorna får hålla gudstjänster och andra religiösa sammankomster i mer än en halvtimme.

”Ytterst glädjande”, kommenterar Danskt Näringsliv, som främst ser fram emot öppnandet av köpcentrum och stormarknader på onsdag.

-Vi fick prognoser om ett mycket allvarligt läge, som lyckligtvis inte blev verklighet. Vi fick veta att det i mitten av april skulle vara 870 inlagda patienter (med covid-19), i dag är den siffran 191, säger Venstres ledare Jakob Ellemann-Jensen.

-Det betyder att vi måste omvärdera situationen och öppna upp ännu mer.

Under maj och juni kommer restriktionerna att lättas ytterligare. Om allt går som planerat får danskarna den 11 juni samlas i grupper upp till hundra personer inomhus och helt utan restriktioner utomhus.

Sedan tidigare har Danmark beslutat att öppna landets gränser i fyra steg med start 21 april.

Från och med 1 maj behöver inte färdigvaccinerade besökare från länder i EU och Schengen som har låga smittotal visa upp ett negativt testresultat eller sätta sig i karantän efter ankomsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer