Tågstationen på Kastrup byggs om Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark satsar miljarder på tågtrafiken till Kastrup

Uppdaterad
Publicerad

Tågstationen vid Kastrup ska byggas ut till fyra perronger för att klara ökningen av tågtrafiken dit. Tanken är att bygga en ny station under metron och på det sättet dubbla kapaciteten.

Köpenhamns flygplats investerar just nu 20 miljarder danska kronor i en stor utbyggnad. Målet är att kunna öka från dagens 30 miljoner årliga passagerare till 40 miljoner.

För att klara det måste också tågtrafiken till och från Kastrup byggas ut. Planen är att använda det godsspår som går runt flygplatsen och bygga en ny station under den metrostation som redan finns. Det skriver News Øresund.

Allt klart 2025

När den nya stationen är klar kommer tåg i ena riktningen att stanna vid den stationen som finns idag och tåg i den andra riktningen på den nya stationen. Totalt planeras det hela att kosta 2,5 miljarder danska kronor. Då ingår också ett nytt parkeringshus med  2 000 platser. Allt ska stå klart 2025 och tanken är att intäkterna från p-huset ska finansiera stationsbygget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.