Lättnaden bland danskar är stor efter att de sista restriktionerna togs bort. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Glädje i Danmark när de sista restriktionerna togs bort

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt togs de sista restriktionerna bort i Danmark, där coronaviruset inte längre räknas som en samhällskritisk sjukdom. Bland danskarna är lättnaden stor.

SVT:s utsända i Köpenhamn berättar att det är fullt med folk som strömmar över Rådhuspladsen och massor av cyklar och bilar ute i trafiken. Och på Ströget ser man skräp och glasskross – ett tecken på att nattklubbarna öppnat igen.

– Det är härligt att vara ute bland människor igen, säger Maria Lund.

För alla näringsidkare så betyder de lyfta restriktionerna mycket. Hör mer röster från Danmark i klippet ovan.

För Son Le som har ett café i Köpenhamn betyder det mycket att restriktionerna försvinner. Foto: Johan Dernelius/SVT

Nattklubbar öppnar

Den socialdemokratiska regeringen beslutade i slutet av augusti att coronavirusets status som samhällskritisk sjukdom inte skulle stå kvar. Det innebär att hälsoministern inte längre har samma rätt att upprätthålla restriktioner.

Flera borgerliga partier hade då en tid krävt att restriktionerna ska tas bort.

Från och med nu kommer exempelvis nattklubbar inte längre att be sina gäster att visa coronapass vid entrén och maxtaket på 500 personer vid folksamlingar tas bort.

Vid Danmarks gränser finns fortfarande regler för svenskar som vill resa in i landet. Vid inresa till Danmark krävs att man visar vaccinpass om man är vaccinerad. Det ska dock ha gått minst 14 dagar från att man fått sin andra dos. För de som inte är vaccinerade krävs ett negativt covid-test eller ett positivt antikroppstest.

Höga vaccinationssiffror

Vissa restriktioner för inresa i landet finns dock kvar. Dessutom kan smittspårning och besöksrestriktioner förekomma.

”Regeringen har lovat att inte hålla kvar på åtgärderna längre än det var nödvändigt och där är vi nu. Men även om det ser bra ut nu är vi inte ute ur epidemin ännu”, förklarade hälsominister Magnus Heunicke (S) när beskedet kom.

Och hälsoministern har varnat att regeringen inte kommer att tveka att agera snabbt om pandemin i framtiden visar sig hota viktiga funktioner i samhället.

Danmark har bland de högsta vaccinationssiffrorna i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.