Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sanne Persson och Linnea Berglund var två av hundratals arbetssökande som besökte den dansk-svenska jobbmässan i Malmö. Här i samtal med rekryteraren Rasmus Jørgensen. Foto: Johan Nilsson / TT

Skåningar heta på dansk arbetsmarknad

Publicerad

Närmare 65 000 skåningar är i dagsläget arbetslösa samtidigt som det finns 10 000 lediga jobb på andra sidan sundet. Under onsdagen anordnades därför en jobbmässa i Malmö där danska arbetsgivare gjorde sitt bästa för att locka till sig den eftertraktade skånska arbetskraften.

– Väldigt ofta när jag fått bra service så har jag fått det från en svensk, säger Lotte Marie Rosgaard som fanns på plats för att rekrytera.

Redan innan jobbmässan drog igång hade över 800 skånska arbetssökande anmält sig till den. En av dem som hoppas på en anställning i Köpenhamn är Sanne Persson.

– Vi är arbetslösa och försöker hitta ett arbete. Eftersom det är ganska svårt här i Malmö så får man väl ta sig över sundet, säger hon.

Svenskt utbud och dansk efterfrågan

Det är inom ramen för det samarbetet Greater Copenhagen som en rad aktörer har gått ihop för att, med svensk arbetskraft, råda bot på den akuta arbetsbrist som just nu råder i Köpenhamn.

Och arbetskraftsutbudet är stort i Skåne. Länet har näst högst arbetslöshet i Sverige och Malmö tar tar, med sina 13,8 procent arbetslösa, hem jumboplatsen som den kommun där flest saknar jobb.

Arbetsmoral viktigare än erfarenhet

Det är framför allt inom serviceyrken som det skriande behovet finns på andra sidan bron och flera av de danska arbetsgivarna på mässan värderar god arbetsmoral högre än specifika kompetenser.

– De ska ha en glimt i ögat och arbetsglädje, säger Søren Vingborg Kristensen.

– Vi söker främst någon som har ett bra leende, är service minded och gillar att ge bra upplevelser till andra, säger Lotte Marie Rosgaard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.