Många danskar vill göra ett gratis snabbtest för att se om de har covid. Nu öppnar Danmark alltmer. Foto: Emma Fritze

Danmark öppnar upp – långa köer för snabbtest

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen öppnar Danmark sina teatrar, biografer, träningscenter och konserthus, om än med vissa restriktioner, efter många månaders nedstängning. Samtidigt finns en oro i landet för ökad smittspridning.

Det är långa köer utanför ett av Köpenhamns testcenter i närheten av centralstationen. Många vill göra ett gratis snabbtest för att se om de har covid. En förutsättning för att gå till ett träningscenter, en biograf eller teater är nämligen ett coronapass.

Passet är ett digitalt intyg i mobilen som visar att man antingen är färdigvaccinerad, har haft covid eller att man nyligen har testats negativt för covid de senaste 72 timmarna.

Den danska strategin är att öppna stegvis. Nästa steg kommer att tas 21 maj.

Det var långa köer för att göra ett snabbtest. Foto: Emma Fritze

Professorer varnar

Enligt Christian Wejse, professor vid Institutet för klinisk medicin i Århus, är det viktigt att behålla vissa restriktioner trots att stora grupper av de mest sköra är vaccinerade i Danmark.

– Även om en stor andel får ett milt sjukdomsförlopp, kan man också bli allvarligt sjuk även om man är yngre. Framför allt har vi fortfarande många i åldersgruppen 50-65 som har lägre risk än de äldsta, men det är ändå en del av dem som kan bli allvarligt sjuka och bli inlagda, säger han till Danmarks Radio på torsdagen.

Även yngre måste skyddas

Ungefär 1,4 miljoner danskar har nu fått sin första dos av covid-vaccin. 740 000 är färdigvaccinerade. 90 procent av danskarna som är över 70 år har fått minst en dos vaccin.

Men det är inte bara den äldre befolkningen som ska skyddas, menar även två andra danska professorer, Jan Pravsgaard Christensen och Allan Randrup, som arbetar på Institutet för immunologi och mikrobiologi vid Köpenhamns universitet.

– Även de mellan 40 och 50 år har också en betydande risk att hamna på sjukhus om de blir smittade, säger professor Randrup till Danmarks Radio.

Teatrar, biografer och andra nöjesställen får ta in upp till 2 000 besökare med 500 personer per sektion.

Konferenslokaler får ha upp till 1 000 besökare under samma förutsättningar som ovan.

Restauranger, barer och liknande får hålla öppet för privata sällskap efter klockan 23.

Det tidigare kravet på att privata fester ska sluta klockan 23 hävs från och med torsdagen.

Idrottshallar och fitnesscenter öppnar för personer över 18 år som kan visa ett coronapass.

Kravet att boka bord på restauranger och barer 30 minuter före ett besök hävs.

Källa: TV2 Lorry

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet