Foto: Simon Price/TT

Danska fiskare kastade 1.300 ton fisk i havet

Uppdaterad
Publicerad

Fiskare i Danmark bryter mot en EU-lag genom att kasta tillbaka tusentals ton småfisk, som ofta redan är död, i havet. Det visar en undersökning som Danmarks Tekniska universitet (DTU) har genomfört på uppdrag av Danmarks Radio.

Lagen om landningsskyldighet infördes i EU för drygt tre år sedan. Landningsskyldighet innebär att all fisk som fångas och har en kvot inom EU, ska tas ombord och tas i land.

Till den danska fiskeristyrelsen rapporterades det att det enbart hade slängts 14 ton fisk under 2016. I själva verket hade så mycket som 1.300 ton kastats tillbaka i havet, enligt Danmarks Radio.

Felfångst bakom svinn

Enligt Havs- och vattenmyndigheten i Sverige kan anledningar till att fisk slängs vara att större fiskar har ett högre marknadsvärde eller att den fångade fisken inte var den arten man ville fånga.

– Syftet med landningsskyldighet är att man tvingar fiskare att ta ansvar för de arter som de har kvoter till, säger Bart Adriaenssen, utredare på avdelningen för fiskförvaltning vid Havs- och vattenmyndigheten, till SVT Nyheter Skåne. 

Andra effekter som landningsskyldigheten har är att den bidrar till att fiskare kan undvika bifångster och resursslöseri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.