Danska regeringen vidtar åtgärder inom kollektivtrafiken till följd av coronaviruset. Foto: TT

Danska regeringen: ”Pendla mindre – för att minimera smittrisken”

Uppdaterad
Publicerad

Nu uppmanar den danska regeringen det danska folket att undvika kollektivtrafik under rusningstrafik – detta på grund av att trängseln på bussar och tåg kan leda till att coronaviruset sprids.

Den danska statsministern Mette Frederiksen (S) och Transportministeriet uppmanade under tisdagen befolkningen att i möjligaste mån undvika kollektivtrafik under rusningstrafik, rapporterar danska TV2.

– För många människor är kollektivtrafik en del av vardagen där man ofta måste stå eller sitta nära andra människor, säger transportminister Benny Engelbrecht (S), i ett pressmeddelande.

Det handlar alltså om de danskar som pendlar och utsätts för trängsel på bussar och tåg – till och från jobbet. Regeringen aviserar också att det kan bli aktuellt att sätta in fler bussar och tåg för att undvika att resenärerna tvingas stå tätt intill varandra.

Förändrade arbetstider

Det danska folket uppmanas också att resa kollektivt före eller efter rusningstimmarna och att man i så fall får komma överens med sin arbetsgivare att starta eller avsluta sin arbetsdag lite senare eller tidigare.

– De som arbetar på bussarna och tågen ska säkerställa att resenärerna inte står för tätt, det gäller framförallt under rusningstrafik, säger Mette Frederiksen (S).

Skånetrafiken vidtar inga åtgärder

– Skånetrafiken följer Folkhälsomyndighetens och Region Skånes rekommendationer. Skånetrafiken har i dagsläget inga planer att uppmana våra resenärer att vidta några speciella åtgärder, säger Mattias Hennius, presschef på Skånetrafiken.

Även om Danmark sätter in fler bussar och tåg kommer det inte påverkar den skånska kollektivtrafiken.

– Vi har inga sådana planer i dagsläget, säger Mattias Hennius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet