Regeringens presentation av omställningsstödet 30 april. Foto: Jessica Gow/TT

Enskilda näringsidkare kraftsamlar för att få igenom krav

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen har inneburit ekonomisk katastrof för många av landets cirka 600 000 enskilda firmor. Stödet de fått från staten har hittills varit knapphändigt, menar företrädare som försöker få politikerna att tänka om.

Närmare hälften av landets 1,2 miljoner företag drivs som enskilda firmor, enligt SCB:s företagsregister. Under coronapandemin har regeringen levererat flera stödpaket till företagen, men enskilda näringsidkare har svårt att utnyttja stödpengarna.

Stödet till korttidsarbete för anställda går inte att applicera på enskilda firmor eftersom de saknar anställda. I det senaste stödpaketet erbjöds företagare hjälp med fasta kostnader men inte lönekostnader.

– Det är långtifrån alla som har fasta kostnader. Så det är lika med ingen hjälp för väldigt många, säger Rita Saxmark, som startat ett upprop för bättre villkor för enskilda firmor tillsammans med kollegan Linnéa Sallay.

Rita Saxmark driver enskild firma där hon jobbar som artist, logonom och röstcoach. Foto: Stefan Kai Nielsen

Upprop med 7000 namnunderskrifter

Hittills har uppropet samlat nästan 7000 namnunderskrifter och stora fackförbund som Teaterförbundet, DIK och Svenska Fotografer har ställt sig bakom.

– Behovet av en grundlig förändring i a-kassesystemet har funnits väldigt länge. Med coronakrisen ställdes det på sin spets, säger Rita Saxmark.

Linnéa Sallay driver enskild firma där hon arbetar som sångerska, producent och auktoriserad guide. Foto: Christoffer Eltvik

– Varför ska man tvingas lägga firman vilande för att kunna få a-kassa? Vi hamnar i ett moment 22 där vi är förbjudna att fakturera enstaka uppdrag och hålla kontakt med våra kunder. Hur skall vi då kunna överleva en kris som denna? Detta samtidigt som de med enmans- eller fåmansaktiebolag kan nyttja krispaketet, säger Linnéa Sallay.

”Dåligt anpassat regelverk”

De menar att reglerna för arbetslöshetsersättning i Sverige är dåligt anpassade till dagens arbetsmarknad.

– Nuvarande lagstiftning infördes under en tid då många arbetade hela livet på samma företag. Så ser det inte ut idag, säger Linnéa Sallay.

Ibrahim Baylan är näringsminister. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Näringsminister Ibrahim Baylan ansvarar för regeringens stödpaket till företag under coronakrisen. Han skriver till SVT:

”Det är ett mycket allvarligt läge som Sverige befinner sig i på grund av coronaviruset och vi vet att det är många företag som nu drabbas hårt. Regeringen arbetar intensivt med att mildra effekterna av coronapandemin (...) Hittills har regeringen presenterat åtgärder på 170 miljarder kronor. Vi utesluter inte ytterligare åtgärder.”

Ansvaret för a-kassans utformande ligger hos arbetsmarknadsminister Eva Nordmark som svarar SVT att:

”Det är viktigt att egenföretagare, kombinatörer och andra grupper omfattas av våra trygghetssystem. Dagens arbetslöshetsförsäkring är inte fullt ut anpassad till förhållandena på dagens arbetsmarknad med en mängd olika anställnings- och uppdragsformer. Därför tillsatte regeringen år 2018 en utredning med syftet att utforma en ny och effektivare arbetslöshetsförsäkring grundad på inkomster.”

Här är enskilda näringsidkarnas krav:

Att enskilda näringsidkare ska kunna tillämpa systemet med korttidsarbete.

Att enskilda näringsidkare ska kunna bedriva viss verksamhet under en vilandeperiod och ändå få a-kassa.

Att regeringen löser denna problematik såväl kortsiktigt under coronakrisen, men också långsiktigt efter coronakrisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.