Det blir ingen ny alkobom i Trelleborgs hamn, eftersom det hade krävts en myndighetsperson ständigt närvarande. Foto: Johan Nilsson/TT

Därför blir det ingen ny alkobom i Trelleborg

Publicerad

Flera svenska hamnar har under de senaste åren haft planer på att inrätta alkobommar. Av juridiska skäl slopades planerna på en ny alkobom i Trelleborgs hamn.

Under flera månader diskuterade Trelleborgs hamn, Trafikverket och polisen möjligheterna att införa en alkobom i hamnen. Planerna slopades på grund av juridiska svårigheter med alkobommar.

– En alkobom hindrar individens fria framfart och i lagens mening är det en våldsutövning. Då krävs det en representant för en kontrollmyndighet för att kunna stoppa en person, förklarar Anders Wiman, projektledare på Trafikverket.

Särskilda områden

Det är alltså inte förenligt med svensk lag att upprätta en bom utan någon myndighetsperson närvarande i Trelleborgs hamn, där flödet av fordon går igenom hamnen och sedan ut på en allmän väg. Istället har Trelleborgs hamn valt att inrätta särskilda områden där polisen utför slumpvisa, manuella nykterhetskontroller.

I samband med regeringens satsning på nykterhetskontroller i Sverige har både Helsingborgs och Ystads hamnar har haft planer på att inrätta alkobommar. Planerna har dock inte förverkligats i någon av hamnarna.

Olika förutsättningar

Göteborgs hamn har däremot infört alkobommar vid hamnens infart.

– Det är olika juridiska förutsättningar. Om man har ett flöde in på ett hamnområde där hamnen är huvudman för området och själva bestämmer över vilka regler som ska gälla, då kan de välja att ha en bom, säger Anders Wiman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.