Foto: Esfar Ahmad

Därför dröjer utredningarna om sexuella ofredanden

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjde över ett år innan mannen som ofredade tre unga flickor på Malmöfestivalen 2016 fick sin dom. Rättegången hölls så sent som för två veckor sedan och hos polisen ligger nu anmälningar från 2017 års festival på hög.

Det var den 20 augusti 2016 som en nu 21-årig man stod bakom och tafsade på tre unga flickor, 14 och 15 år gamla, under en konsert med popduon Rebecca och Fiona på Stortorget i Malmö. Flickorna kunde peka ut mannen och en polisanmälan gjordes samma kväll.

– Sedan dröjde det till maj i år innan de blev kallade till förhör. Jag tycker att det är anmärkningsvärt, säger Johan Länström, målsägandebiträde för de tre flickorna. 

Han blev själv inte blev inkopplad i målet som målsägandebiträde förrän vid förhören i maj.

Ärenden ligger på hög

Den sjunde september i år, ett år och två veckor efter konserten på Stortorget, hölls rättegången i målet i Malmö tingsrätt.

– Det var först när rättegången var klar som flickorna kände att de kunde gå vidare, säger Johan Länström.

Idag dömdes en 21-årig man för brottet.

Enligt Nils Norling, presstalesperson på Malmöpolisen, läggs anmälningar om sexuella ofredanden på exempelvis Malmöfestivalen på hög tills vidare.

– De grova våldsbrotten suger åt sig resurser och just de här ärendena har man inte kommit vidare med, säger Nils Norling.

Flera utredningar har lagts ner

I samband med årets Malmöfestival gjordes 29 anmälningar om sexuella ofredanden.

– I 22 av de fallen gjordes anmälan på plats och i 17 fall kunde misstänkta gripas på plats, vilket naturligtvis underlättar vårt arbete. Ett antal av de här fallen lagts ner, säger Nils Norling.

Målsägandebiträdet Johan Länström är kritisk till att utredningarna tar så lång tid:

– När det gäller misstänkta lagöverträdare under 18 år ska det gå högst åtta veckor från händelsen till dom. Man kan tycka att detsamma skulle gälla för unga brottsoffer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.