Foto: Drago Prvulovic / TT

Därför måste markägaren betala

Uppdaterad
Publicerad

Det kostar fastighetsägaren 375.000 kronor för att få bort tältlägret och resterna efter det från dennes tomt.

Fastighetsägaren har ett juridiskt ansvar för att städa fastigheten eller marken. Men kommunen anser inte att det är rimligt att fastighetsägaren ska stå för den totala kostnaden av rivningen, eftersom denne har försökt få myndigheternas hjälp med att uppfylla sina skyldigheter.

Därför har Malmö Stad bestämt att den högsta kostnaden som fastighetsägaren ska betala, ska vara 75 procent av rivningskostnaderna, dock högst 375.000 kronor.

Migrantlägret i Malmö

Kronofogden kunde inget göra

Fastighetsägaren har både under 2014 och 2015 försökt avvisa personerna från platsen med hjälp av kronofogden.

Det har inte lyckats eftersom kronofogden krävt att personerna på plats ska identifieras, vilket fastighetsägaren inte kunnat göra.

Därefter sattes stängsel upp. Fastighetsägaren har också polisanmält olaga intrång och egenmäktigt förfarande. Med den bakgrunden fattade sedan miljönämnden i Malmö Stad beslut om rivning av migrantlägret.

– Vi har varit förhindrade att uppfylla de krav som kommunen ställt på oss både vad det gäller miljökrav och byggnationer. Vi lider med dessa människor som inte har nånstans att bo, men vi är glada att vi nu kan uppfylla kommunens krav, säger Frej Adolph, fastighetschef på Granen Fastighetsutveckling i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Migrantlägret i Malmö

Mer i ämnet