Iréne Ax och Kenneth Svensson har tävlat med sina hundar i drygt tio år. Foto: Linda Ekström

De är bäst på hundspann i Europa

Publicerad

Draghundar är en vanlig syn i fjällen, men betydligt ovanligare i södra Sverige. SVT Nyheter Skåne har varit i Kävlinge och träffat regerande europamästarna i hundspann.

Hemma hos Iréne Ax och Kenneth Svensson är det stor upphetsning bland familjens tolv Siberian huskys inför dagens träningsrunda. De ylar och kan inte stå stilla. Men så fort de får börja springa blir de alldeles tysta. Det enda som hörs är deras tassar mot marken och flåsande andning.

– Lugnet. Det är bara du och hundarna, beskriver Kenneth Svensson. Det är så tyst ibland att man nästan kan köra på kronhjortarna i skogen. När vi kör i Vombskogen märker djuren knappt att vi kommer. Det är roligt att få vara ett med naturen.

Hundspann är en vanligare syn i fjälltrakterna och i norra delen av Sverige där det finns mycket snö. Men det går lika bra att köra på barmark. Trots att det fortfarande är en relativt ovanlig syn i Skåne med draghundar är det en sport som ökar i popularitet i södra Sverige.

– Vi blir fler och fler som håller på med det, berättar Iréne Ax. Antalet ökar på tävlingarna och vi är många som träffas ute i skogen. I Vomb brukar vi dra tillsammans, grilla och ha kul.

TV: Se hela inslaget här

Foto: SVT

Varmt på sommaren

Iréne och Kenneth har tävlat med sina hundar i drygt tio år. I höstas blev det ett EM-guld på barmark.

– Det kändes obeskrivligt, total lycka, säger Iréne. Vi har kämpat så mycket, dag in och dag ut i regn och skur. Nästa mål är VM 2018 som ska gå i Sverige. Det satsar vi mycket på, berättar hon.

Men så är det ju det här med värmen. Hundarna får stanna upp för en paus när vi är med ute på träningsrundan. När den skånska sommaren tar fart kan det bli lite för varmt.

– Sommartid brukar vi ofta ta med hundarna och bada istället, så de får svalka och simträning, säger Iréne Ax.

I garaget håller Kenneth på med en annan lösning inför sommarperioden.

– Jag håller på och bygger ett långt löpband som jag ska kunna få upp ett spann på. Jag hoppas få tag på ett kylaggregat också, så blir det ännu svalare, säger han.

Stor del av familjen

Iréne och Kenneth ser inte sina hundar bara som tävlingsredskap. De är även en stor del av familjen och har en självklar plats inne i familjens soffa.

– De är sällskapsdjur. Man kan inte bara träna och träna med dem, menar Kenneth. De måste få vara med i familjelivet också.

– Man får vara glad om man får plats i soffan, tillägger Iréne och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.