”Många tycker det är en tjusning att det är olagligt” säger en av arrangörerna som du kan höra i videoklippet. Enligt arrangörerna var där runt 3-4 000 personer på plats i lördags. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT och Osby Street Racing

De arrangerar illegal streetracing i Osby: ”Säkerheten är A och O”

Uppdaterad
Publicerad

Motorintresserade i tusental tog sig till Osby i helgen där det anordnades illegal streetracing.

– Det är inte okej, säger Osbys kommunpolis Veronica Gustafsson.

Kommunalrådet tycker däremot att det är positivt med ett så stort evenemang i Osby.

Arrangörerna, Osby Street Race, hade inget tillstånd men körde på i alla fall. Polisen var på plats under kvällen men stoppade inte arrangemanget.

– Det är ju svårt för en eller två patruller – jag vet inte hur många vi var – att stoppa ett evenemang där flera tusen personer samlats, säger Veronica Gustafsson, kommunpolis i Osby.

Hon säger att hon inte vet exakt hur polisens arbete under kvällen såg ut.

– Jag ska ha en avstämning med dem som jobbade senare i veckan. De är lediga nu. Det man brukar göra när man kommer ut till så stora evenemang är att försöka hitta dem som står bakom evenemanget och påbörja en dialog, säger Veronica Gustafsson.

Vad anser du om att evenemanget anordnades utan tillstånd?

– Det är inte okej.

Kommunalrådet: ”Sätter Osby på kartan”

Niklas Larsson (C), kommunalråd i Osby, är positiv till att ett så stort evenemang arrangeras i  Osby.

– Om det var legalt hade jag gått dit. Jag hoppas att man på något sätt kan få till det lagligt. Evenemang med så många besökare sätter Osby på kartan.

– Vi har varit väldigt behjälpliga för att få detta legalt. Men det är svårt att hitta en lämplig plats, säger Niklas Larsson.

En anmälan om brott mot ordningslagen kan komma att upprättas, enligt kommunpolisen.

I videoklippet får du träffa två av arrangörerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.