Foto: Jenny LindeborgVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hör kraftbolagets råd till drabbade av strömavbrottet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att drygt 5000 kunder blev av med strömmen efter branden i ställverket i Smygehamn har de flesta nu fått tillbaka strömmen under natten. Under dagen kommer Eon att ha informationskontor öppna till de drabbade dit de kan vända sig.

Enligt Eons första prognos skulle alla ha fått tillbaka strömmen vid 8-tiden på onsdagen. Men under morgonen är fortfarande är 382 hushåll utan ström och de beräknas få tillbaka den vid 16-tiden.

– Under natten har vi kopplat om i näten för att få strömmen tillbaka, men det återstår ytterligare ett kabelfel att lösa, säger Johan Aspegren, presschef till SVT Nyheter Skåne.

Hög spänning skickades ut

Eon uppger att elektronik hemma hos några abonnenter kan ha gått sönder efter att väldigt hög spänningen som skickades ut i ledningarna.

– Istället för normala 230 volt skickades det ut 290 volt på grund av branden. Det är alldeles för mycket, säger Johan Aspegren.

Detta kan ha gjort att exempelvis kylskåp, tv-apparater och värmepumpar kan ha gått sönder.

– Vi kommer att ersätta folk för det som gått sönder på grund av den höga spänningen. I första hand vänder man sig till sitt försäkringsbolag och sen ersätter vi för självrisken, säger Johan Aspegren.

Finns på plats i det drabbade området

För att möta drabbade kunder och svara på frågor kommer Eon att ha två informationskontor öppna under onsdagen. Ett i idrottshallen i Smygehamn och ett i Möllevallen i Skivarp.

– Vi kommer under dagen att öppna två lokaler där kunderna kan få mer information om vad som hänt och få hjälp med hur de ska gå till väga med trasig elektronik, säger Johan Aspegren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trelleborg

Mer i ämnet
Mer Skåne
Mer Nyheter