De förändrar världen

Uppdaterad
Publicerad

Miljövänligare tvättmedel och schampo, konstgjorda öron och möjligheter för blinda att se. Ja det är några av de saker ytforskarna runt om i världen arbetar med. Den här veckan är fler än fem hundra av dem i Malmö för att inspirera varandra. 

Här möts fysiker, kemister, biologer och medicinare, alla med ett gemensamt intresse, nämligen att stydera vad som händer på ytan av olika material. Målet är bland annat att utveckla nya funktioner och smarta material för framtiden.

Målarfärg med vatten som lösingsmedel och biologiskt nedbrytbara tvättmedel är produkter som redan finns på marknaden. Snart kommer effektivare schampo så att mindre mängder kemikalier behöver användas, till gagn för naturen.

MAX IV

Inom det medicinska området blir det lättare att ersätta skadade organ med konstgjorda om man lyckas få kroppens biologiska celler att acceptera dem. Redan nu finns konstgjorda öron som förbättrar livet avsevärt för hörselskadade och hoppet är  stort för att man ska kunna få blinda att se med hjälp av videokamera som kopplas direkt till nervtrådar.

De 540 deltagarna på konferensen får under veckan också besöka bygget av forkningsanläggningarna Max IV och ESS i Lund. Åtskilliga av dem, kanske uppemot hälften, kommer troligen att någon gång under sin karriär att arbeta där.

Konferensen äger rum på Slagthuset i Malmö och är den första stora konferens som Lunds universitet och Malmö högskola arrangerar tillsammans.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MAX IV

Mer i ämnet