De första vaktlamorna på plats i fårhagen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är de första vaktlamorna på plats i Skåne. Lamorna ska vakta fårhjorden på Näsbygård i Skurup mot vargen.

Det är Länsstyrelsen i Skåne som står för kostnaden när företaget Skabernäs som driver Näsbygård, nu har köpt in tre lamor. Syftet med pilotprojektet är att undersöka om lamorna kan skydda större fårhjordar vid vargangrepp.

30 får revs

Försöket genomförs vid större fårhjordar; Näsbygård och i Ravlunda.  Näsbygård utsattes i oktober för en vargattack då 30 får revs.

I USA har vaktlamor använts med framgång för att skydda boskap mot puma och prärievarg.

Lamorna, tre hanar, planterades ut i måndags. Det har gått bra men än så länge håller sig lamorna för sig själva i hagen.

– Vi är försiktigt optimistiska, säger Martin Rosenmejer, vd för Skabernäs om försöket med lamorna.

Parar sig

Hannarna är för säkerhets skull kastrerade.

– Anledningen till att man kastrerar dem är att de annars vill para sig med tackorna, och i och med att lamorna är så mycket större än tackorna, så kan de skada dem rejält, säger Bertil Nilsson på Länsstyrelsen.

Enstaka svenska fårägare har tidigare använt sig av lamaarter, med varierande framgång. De aktuella djuren är kastrerade lamahanar, större än alpackor som är vanligast i Sverige.

Lamorna är omkring tio år gamla och har kostat 10 000 kronor per styck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer