De målar med hela kroppen

Uppdaterad
Publicerad

De målar på väggarna, golvet, sig själva – och på varann! Under tre veckor huserar Moderna museet i Malmö ”Actionbabypaintingsplash” – en blandning mellan utställning och verkstad.

Hela museets övre plan är fyllt med actioninspirerad konst som visas via projektorer och monitorer samtidigt som bebisar, barn och vuxna på olika sätt kan måla med färger på sig själva och på utställningsväggarna.

– För oss är det ett helt nytt koncept, att släppa in folk att måla och härja i själva utställningslokalen – en plats som ju annars är förknippad med att vara tyst, inte äta och absolut inte kladda, berättar Anna Rowland, konstpedagog på Moderna museet.

Hon leder dagens övning, där ett trettiotal barn och föräldrar går loss på de vita väggarna med ett batteri av färger, borstar och stora sprutor. Slutresultat blir ”mycket snyggt” försäkrar Elliot, en av de unga konstnärerna.

– Fast det var lite läskigt när alla splashade för fullt och färgen droppade ner på en från taket. Läskigt och coolt på samma gång, liksom, lyder hans analys.

Det färdiga verket, ännu obetitlat, kan beskådas de närmaste dagarna – innan väggarna på nytt målas vita inför nästa färgbombning om precis en vecka, söndag 8 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.