De gamla studiekompisarna matchar jordbrukare med arbetssökande. Foto: SVT/TT

De matchar arbetssökande med bönder

Uppdaterad
Publicerad

När Erik Gunnarsson och Alexander Bönke hörde att skånska odlare kunde få svårt att klara av odlingssäsongen till följd av corona fick de en idé. De startade en sajt där de förmedlar kontakt mellan arbetssökande och jordbrukare som riskerar att inte få hit den utländska arbetskraft de vanligtvis anställer under odlingssäsongen.

SVT Nyheter Skåne har tidigare rapporterat om hur stängda EU-gränser på grund av coronapandemin drabbar skånska odlare. Alexander Bönke blev själv av med jobbet till följd av coronaviruset och hade därför tid att klura fram en lösning tillsammans några kompisar.

– Det är många som blir permitterade och förlorar jobbet så vi såg att här finns behov av en matchmaking-tjänst, säger han.

1 500 anmälda

På bara en vecka fick de in runt 1 500 anmälningar från arbetssökande som kan tänka sig jobba inom jorbruket.

– Det känns verkligen som att folk sluter upp för att lösa ett stort problem för samhället, säger Erik Gunnarsson.

Nu jobbar de med att nå ut till jordbrukare som kan drabbas om gränserna fortsatt hålls stängda. Men ännu har ingen anställning gått i lås.

– Många av jordbrukarna väntar fortfarande på besked om de kommer att kunna få hit den arbetskraft de vanligtvis anställer, berättar Alexander Bönke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.