Foto: Fredrik Önnevall

De paddlar sig in i svenska samhället

Uppdaterad
Publicerad

Hur umgås man med någon man inte känner i Sverige? Förslagsvis mitt i naturen med korvgrillning och kanotpaddling.

För åttonde året i rad ordnade Rädda Barnen i Sjöbo och Ystad tillsammans med KFUM en träff i naturen mellan nyanlända och etablerade svenskar. Syftet har varit att hitta en umgängesform som underlättar möten för alla.

Bussar hade hyrts in för att transportera de intresserade till Snogeholmssjön utanför Sjöbo. Tanken är att dagen ska underlätta integrationen genom att möten uppstår på ett sätt som kanske inte sker så lätt i vardagen.

TV: Se hela inslaget här

Foto: Fredrik Önnevall

Första kontakten på ett naturligt sätt

En av eldsjälarna bakom arrangemanget, Peter Eriksson har träffat många svenskar som gärna vill ha kontakt med nyanlända men inte riktigt vet hur första kontakten ska tas på ett naturligt sätt.

– Vi såg också att nyanlända efter ett tag lätt kan fastna i ett tryggt umgänge med landsmän trots att de egentligen skulle vilja lära känna svenskar. Vi hoppas att dagar som denna slipar ned trösklarna, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.