Vår kartläggning visar att kretsen av unga kriminella samtidigt har fortsatt sin brottsliga bana. Foto: SVT/Efterlyst

De placerades i stödboendet – så gick det sen

Publicerad

För två år sedan granskade vi på SVT Nyheter Skåne hur Malmö stad placerade unga kriminella i en stödboendeverksamhet. Efter granskningen har IVO kritiserat kommunen och företaget och Malmö stad fått böter på tio miljoner kronor för den uteblivna upphandlingen.

Kretsen av unga kriminella har samtidigt fortsatt sin brottsliga bana, visar vår kartläggning.

Stödboendeföretaget som Malmö anlitade tar emot olika typer av klienter men vi fokuserade i vår granskning på ett nätverk av unga män som kopplades till Malmös gängmiljö. De placerades där av socialtjänsten för att de skulle bryta sin kriminella livsstil.

Men två år senare har de flesta från den krets vi granskat fortsatt att begå brott. Den enda som inte alls dömts eller åtalats är en man som under tiden för vår granskning dömdes till fem års fängelse för mordförsök. Han har däremot fått 37 varningar under de två år han hittills suttit i fängelse. 

Stödboende blev bas för kriminella

En av de unga män som placerades i en femrumslägenhet i centrala Malmö är misstänkt för en uppmärksammad misshandel där en kvinna slås ned på en gata. Polisens utredningen är färdig och nästa steg är att en åklagare fattar beslut kring om åtal ska väckas mot mannen.

Mannen dömdes under förra året för penningtvättsbrott, olovlig körning och ringa narkotikabrott.

Kallats till möte med ”Sluta skjut”

En av hans vänner lyftes fram av stödboendeföretaget som beskrev att han var på rätt väg – men sedan dess har han gripits med vapen i bilen, dömts för narkotikabrott och åtalats för penningtvätt. Mannen avtjänar just nu ett kortare fängelsestraff. Under hösten har han kallats till möten med polisens satsning “Sluta skjut” och anses därmed tillhöra en gruppering som driver våldet i Malmö.

En nu 22-årig man som var placerad i en av stödboendets lägenheter står åter under våren inför rätta, misstänkt för sabotage mot blåljusverksamhet. Han anklagas för att ha försökt stoppa och kastat en flaska mot en motorcykelburen polis som försökte gripa hans bror.

Dömts för att hantera kokain – igen

Två av männen i kompisgänget placerades inte i stödboendet av socialtjänsten – de fick anställning där och en av dem fick dessutom en lägenhet. Inte heller de har lämnat sin brottsliga bana. En av dem har dömts till två års fängelse för att ha hanterat kokain, vilket han även dömdes för under tiden i företaget. Poliser har pekat ut den andra mannen som centralfigur i en våldsam konflikt i Malmös gängmiljö under det senaste året. Han ska nu ha lämnat Malmö och flyttat till en annan stad. 

Malmö stad slutade efter granskningen att anlita stödboendeföretaget för unga kriminella.

– Vi har kommit fram till att målgruppen unga kriminella kanske inte är så lyckad i den här typen av lösningar. Det kan handla om det ni har visat på, att man inte klarar av att sköta regler och boendet. Men också att man inte gör det man utger sig för att göra. Man har flyttat in under föresatsen att man ska lämna det kriminella livet, men man gör precis tvärtom, sa Rikard Vroland, avdelningschef, då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stödboende blev bas för kriminella

Mer i ämnet