Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Karhi och Nicole Svensson ska snart börja jobba som fastighetsmäklare. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Mattias och Nicole är inställda på tuffa år som nya mäklare

Uppdaterad
Publicerad

De ska ut och börja jobba som fastighetsmäklare nu när räntorna har höjts och bostadspriserna är på väg ner. Nicole Svensson och Mattias Karhi är inställda på en uppförsbacke men de tror att det vänder.

Nicole Svensson är vid årsskiftet klar med sitt tredje år på utbildningen till fastighetsmäklare. Vid årsskiftet lämnar hon Malmö universitet och börjar jobba på ett stor mäklarbyrå i Malmö.

– Det känns ju som att man kommer in i en uppförsbacke men det känns också spännande för att det kommer att ge en bättre erfarenhet jämfört med om man hade glidit in på en räkmacka, säger Nicole Svensson.

”Viktigt att kämpa”

Riksbanken höjde nyligen styrräntan med 0,75 procentenheter till 2,5 procent. Mattias Karhi har ett halvår kvar på sin utbildning. Han är medveten om att många nya mäklare lämnar jobbet efter ett år och att det nu är tuffare än på länge.

– Det kommer bli tufft men för nyexaminerade mäklare är det extra viktigt att hela tiden kämpa på och inte ge upp. Man behöver se det långsiktigt, säger Mattias Karhi.

– Det här är ett provisionsyrke. Säljer vi inget så får vi inte betalt. Nu får vi jobba mer helt enkelt. Detta är som allt annat. Människan vänjer sig och en uppförsbacke varar inte för evigt, säger Nicole Svensson.

Hör Nicole och Mattias berätta mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.