Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturen har en av Sveriges största textilsamlingar – och en unik dräktsamling. Att bevara tyg är en konst i sig. ”Att det är så mörkt på klädutställningar är för att annars mår inte klänningarna bra”, säger konservatorn Anna Sanfridsson. Foto: Johanna Holstein

De får lukta på urgammal svett: ”Det är historiens vingslag”

Uppdaterad
Publicerad

En älskar sten, en pratar sig varm om hur man bäst håller silverfiskar borta, en har upplevt över 100 år gammal svettlukt och den fjärde blir alldeles pirrig av ett sigill från medeltiden. Möt de fyra konservatorerna som tillsammans håller skicket på över en miljon arkeologiska föremål på Kulturen i Lund.

Du ser dem aldrig – men det är de som gör att du kan se alla saker när du går på museum. På söndag firas deras dag för att uppmärksamma deras viktiga men oftast osynliga jobb.

– Vi har definitivt att göra, säger Johanna Hermansson som är konservator och magasinföreståndare på Kulturen i Lund.

Tillsammans med sina tre kollegor är hon ansvarig för att de tusentals historiska föremålen ska klara sig länge och bra inne på Kulturen i Lund. Det är en konstform som är lika delar kemi, klimat och konsthantverk.

Silverfiskar – konservatorns fiende

– Det får inte bli för varmt, inte för kallt, inte för fuktigt och inte för torrt, säger hon.

Hon vurmar för att hålla silverfiskarna långt borta – med hjälp av vanliga klisterfällor – och pratar om handskarna som ”konservatorns bästa vän”.

– Vi vill inte lämna våra fingeravtryck på historiska saker som sen kommer sitta där i kanske hundratals år till.

Möt  konservatorerna Johanna Hermansson, stenälskaren Dag Mether, detaljvurmaren Åsa Tornborg samt Anna Sanfridsson som upplevt hundratals år gammal svettlukt i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer