De tjänade 6000 kronor i månaden

Uppdaterad
Publicerad

Axels nöjesfält som i många år har drivit karusellerna i Folkets park i Malmö ertappas återigen med att ha utnyttjat lågavlönade utländska arbetare.

Den här gången rör det sig om rumänska arbetare som under sommaren arbetat i Folkets park för 20 kronor i timmen, minst tio timmar om dagen.

– Innan parken öppnade för säsongen sa arbetsgivaren att vi skulle få vara lediga varje måndag. Men vi blev tvungna att arbeta även på våra lediga dagar, säger en före detta anställd som vi kan kalla Valeri.

De rumänska tivoliarbetarna jobbade uppåt 70 timmar i veckan, utan vare sig OB- eller övertidsersättning, utan kopia på anställningskontraktet och inga kvitton på löneutbetalningarna.

– Vi tjänade 6 000 kronor i månaden, 20 kronor i timmen, säger Valeri.

Lönenivån är densamma på systeföretaget Busfabriken i Helsingborg där rumänska jobbare städar på nätterna.

13 delade på en toalett

För att arbetarna över huvud taget ska klara sig i Sverige får de fri kost och logi.

I Helsingborg bor personalen i en husvagn utanför Busfabriken.

I Malmö hystes de rumänska tivoliarbetarna in i en kontorsfastighet på ett industriområde.

– Vi var tretton killar som delade på tre rum och samsades om en toalett. Det var inte så trevligt, säger Valeri.

Om det kom journalister till Folkets park var tivoliarbetarna tillsagda att låtsas att de inte förstod engelska eller svenska. För den som inte var nöjd var det var beskedet tydligt.

– Det enda vi fick till svar var att vi kunde åka hem, säger Valeri.

Axels Nöjesfält har tecknat kollektivavtal med Hotell och Restaurangfacket. Avtalet skulle ha gett Valeri 80 kr i timmen om det hade tillämpats för de rumänska arbetarna.

– Jag tycker att vi borde behandlas med samma respekt som svenska medarbetare, säger Valeri.

Kommentar från Axels Tivoli

Sydnytt har erbjudit tivolidirektören Tony Andreasson att kommentera uppgifterna i en intervju, men har han avböjt eftersom han inte anser att han har tid. Här är tivolidirektörens skriftliga kommentar:

”Ang lägenhet, annonserade vi efter en sådan i Malmö, fick inte speciellt många svar. Till sist blev vi kontaktade av Emida Holding AB som hade en lägenhet på 145 kvm för 108 000 kr om året, så vi slog till. Där bodde som mest 8 personer av vår personal.

Ang. arbetstider, som du nämnde 70 tim i veckan, har jag varit i kontakt med personalansvarig och ansvarig för schemaläggning av arbetstider i Malmö Folkets Park, Mahmoud-Faraj Shukr, som arbetat 10 år i Malmö Folkets Park. Han garanterade att ingen av vår personal arbetat några 70 tim, utan han har lagt upp arbetstider på 40 tim i veckan. Någon vecka kunde det överstiga några timmar och detta har då kompenserats i ledighet vid senare tillfälle.

Ang. löner, från Bemanningsföretaget betalas det de ut i Rumänien via bank på var persons konto. Inga löner betalas från Axels Tivoli, utan endast traktamente som betalas kontant var vecka, i vissa fall var 14:e dag. Detta är ett förskott från Bemanningsföretaget. Som i sin tur fakturerar Tivolit för sina tjänster.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.