Yusef Houji från Nordisk falafel på Österbro i Köpenhamn plockade på lördagen hem priserna för både bästa falafel och bästa komposition. Foto: Johan Nilsson/TT

Köpenhamnsfalafel vann falafel-VM

Uppdaterad
Publicerad

I dag avgjordes falafel-VM i Malmö. Vann gjorde Nordisk falafel från Köpenhamn. Men antalet representanter från länder där rätten har sitt ursprung var noll.

Den nya falafelfestivalen i Malmö, den första i Skandinavien, genomfördes under lördagen utanför konsthallen. Där kunde man avsmaka rätten och höra historien om rätten som etablerade sig i just Malmö på 1980-talet.

Samtidigt avgjordes även falafel-VM. Malmö var representerade av inte mindre än sju av de 15 tävlande. Övriga tävlande kom från Stockholm, Osaka i Japan, Groeningen i Nederländerna, samt Århus och Köpenhamn.

Varför inga representanter från mellanöstern?

– Vi hade ansökningar från hela världen, men i slutändan var det de här 15 som kunde komma. Vissa hade små falafelrestauranger och kunde inte stänga för att åka hit, och andra hindrades av ramadan, säger Pierre Orsander, en av arrangörerna.

Malmö kammade noll

Vann gjorde Nordisk Falafel från Köpenhamn. Juryn bedömde att deras falafel gjorde det bästa helhetsintrycket. Priser delades även ut i kategorierna bästa komposition och mest innovativa falafel. De priserna gick till Nordisk falafel respektive Falloumi från Stockholm. Inga utmärkelser till ”Falafelns huvudstad” Malmö med andra ord.

– Vi har redan varit i diskussion med Malmö stad om en fortsättning nästa år.  Något de ställer sig positiva till. Det ser ut som att det kan bli ett VM då också, säger Pierre Orsander.

Vinnarfalafeln från Nordisk Falafel. Foto: Pierre Orsander, International Falafel Award

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.