Foto: TT

Delade meningar om alliansförslag om personalstyrt sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter förslaget från Alliansen i Region Skåne om att låta personalen driva ett av Skånes sjukhus, var reaktionerna bland anställda på sjukhuset i Lund blandade. Några var positiva, andra menar att politikerna istället borde lyssna mer på personalen.

– Det är ju vi som är inom sjukhusets väggar som vet hur patientflödet fungerar, så det det tror jag absolut hade varit bra, säger undersköterskan Åsa Fredriksson.

Hennes kollega, läkaren Sven Wiklund, håller inte med. Han tycker inte att läkare ska driva sjukhus som de saknar utbildning för, utan istället fokusera på vården.

– Det tror jag inte alls på. Vi behövs på golvet för att producera själva sjukvården, säger han.

Vilket av sjukhusen som kan komma ifråga vill inte Alliansen bestämma, utan menar att det skulle kunna bli vilket som helst av dem – till och med SUS.

(M) tror på experimentverkstad

Läkarförbundets ordförande i Skåne, Erik Dahlman, föreslår att regionen i så fall ska välja något av de mindre sjukhusen.

Ramy Jasim som också är läkare tror att det skulle kunna fungera.

– Jag tror att personalen oftast har mycket bättre koll på hur det ser ut på golvet, säger han.

Alliansen menar att de vill prova olika sätt att driva sjukhus på och medger att ett personaldrivet sjukhus i Skåne skulle få karaktären av experimentverkstad, men att det inte går att driva sjukhus med underskott år efter år, som nu är fallet.

Det låter lite som ”prova och göra det bättre själv då”?

– Jag tror att de som jobbar med vården varje dag – sjuksköterskor och läkare – kanske har en annan känsla för hur man kan spara pengar på en klinik eller vilken klinik som måste ha lite extra pengar, säger Carl Johan Sonesson (M).

Många tveksamma

Enligt Läkarförbundet skulle fördelarna bli att beslutsvägarna kortas och att det är professionen som styr.

– Nackdelarna är väl att det är obeprövat och det finns inte många sådana sjukhus, men då får man ju utveckla det, säger Erik Dahlman.

De flesta anställda på sjukhuset i Lund som SVT Nyheter Skåne träffar under torsdagen är tveksamma och några menar att det inte är driften som den skånska sjukvårdens problem handlar om.

– Politikerna kunde ju istället börjat med att lyssna på vad folk på golvet har för erfarenhet. Jag har ohyggligt länge påtalat de brister som finns med svårigheter att rekrytera personal, behålla personal och att vi har undermåliga arbetsmiljöer. Allt det här spiller över på våra patienter, säger läkaren Sven Wiklund.

– Omorganisation har blivit något av en trend och det känns som att före varje val så blir det en omorganisation, säger Ramy Jasim, läkare.

Tror ni att det här är ett sätt för dem att frånsäga sig ansvaret?

– Ja det tror jag att det är. De har ansvaret. De borde skärpa sig och se till att vi har en möjlighet att göra ett bra jobb, säger Sven Wiklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.