Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Om man inte röstar kan man inte klaga på resultatet” – hör ungdomarna om det kommande valet.

SVT:s enkät: 3 av 10 ungdomar tänker gå till valurnorna

Publicerad

När SVT frågade 100 gymnasieelever runt om i Skåne om de tänker rösta i kyrkovalet, var det 30 stycken som sa ja. Det kan låta lite, men intresset verkar ändå vara större bland de unga jämfört befolkningen i stort. I det senaste kyrkovalet deltog bara 19 procent av de röstberättigade.

Sedan 2001 har alla medlemmar som fyllt 16 år fått rösta i Sveriges kyrkoval, men deltagarintresset för valet har genom åren varit svalt. Trots att det senaste valet hade högst antal räknade röster någonsin, var det knappt en femtedel av alla röstberättigade som deltog.

Av de ungdomar SVT pratade med var det många som kände sig osäkra. Få kände till kyrkovalet, och än färre var medvetna om att de är röstberättigade som 16-åringar.

– Jag är inte så insatt. Jag tycker att det är bättre att de som har en åsikt om det är med och påverkar, säger Isabelle Malmqvist från Hässleholm.

Första chansen att påverka i ett val

Det råder delade meningar bland ungdomarna, men många ser det som sin chans att få uttrycka sin åsikt och vara med och påverka för framtiden. 

16-årige Elliott Ljung från Malmö tycker att det är viktigt att man utövar sin rösträtt.

– Om alla slutar rösta så förlorar vi ju alla valmöjligheter, och kanske till och med demokratin, säger han.

”Att inte rösta är också ett val”

Kent Kvist, som är utvecklingskoordinator vid Kyrkokansliet i Lunds Stift, tycker dock inte att det låga valdeltagandet nödvändigtvis bör tolkas som något negativt.

– Det är viktigt att framhålla att det pågår inte så många stridigheter inom kyrkan, att inte rösta är också ett val. Ofta är det ett tecken på hur kyrkan verkar i den lokala kontexten och man är nöjd, säger han.

Hör några av ungdomarna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

kyrkovalet 2021

Mer i ämnet