Foto: Øresundsakvariet Københavns UniversitetVisa alla (3)
Visa alla (3)

Här ser du delfinen hoppa i Öresund

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt under torsdagsmorgonen fick Øresundsakvariet sällskap av en delfin norr om Ven i Öresund. Några djurskötare kunde inte hålla sig, och snorklade med delfinen under vattnet.

Flera djurskötare och marinbiologer från Øresundsakvariet, som är en del av Københavns Universitets muséer, fick ett oväntat och sällsynt besök vid ett fartyg som låg för ankar norr om Ven. En sprallig delfin simmade upp till deras båt och ville hälsa.

– Det var helt fantastiskt! Jag trodde aldrig jag skulle få uppleva en sådana nyfiken, vanlig delfin i Öresund, säger Jens P. Jeppesen, marinbiolog vid Øresundsakvariet i ett pressmeddelande.

Snorklade med delfinen

En av djurskötarna från akvariet hoppade då i vattnet och snorklade sida vid sida med delfinen i en hel timme.

– Snorkling med delfin i Öresund kan inte ha hänt många gånger tidigare, kanske är det första gången. Jag har aldrig varit med om något liknande, det var en stor upplevelse, säger Jens P. Jeppesen.

Följer Gulfströmmen

Det var, enligt Øresundsakvariet, en kortnos delfin som brukar bli mellan 2-2,5 meter lång och väger oftast mellan 70-135 kilo. Delfiner brukar uppehålla sig i både tropiska- och subtropiska regioner och varmt tempererade hav. De följer ofta Gulfströmmen i norr och vissa år förekommer den vid den norska kusten, i Nordsjön och även i Kattegatt och Bälthaven – som i detta fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer