Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Läkaren i Skåne stängdes av för att ha behandlat ett 50-tal kvinnor med kortison-injektioner i underlivet, trots att verksamhetschefen sade nej. Foto: Abir Shalati

Den avstängde läkaren använde kortisonsprutor trots ”nej”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har SVT Nyheter rapporterat om en läkare i Skåne som stängdes av efter att ha behandlat ett 50-tal patienter med kortisoninjektioner i underlivet. Enligt verksamhetschefen för Skånes ungdomsmottagningar frågade läkaren om han fick göra en studie på behandlingen, men fick ett nej.

Samtliga patienter sökte vård för vestibulit på Skånes ungdomsmottagningar. Läkaren behandlade dem genom att injicera kortison i deras underliv, en metod som inte är beprövad enligt svensk medicinsk praxis.

– Det är hemskt. Patienterna har haft tillit till honom och det är ytterst beklagligt att han inte har följt reglerna, säger Johanna Axelsson Mattsson som är verksamhetschef för Skånes ungdomsmottagningar sedan augusti.

Upptäcktes ett och ett halvt år senare

Enligt henne var det förra verksamhetschefen som upptäckte att läkaren hade behandlat med kortisoninjektioner sedan hösten 2019.

– För tre eller fyra år sedan frågade läkaren om han fick göra en studie på metoden, men då fick han ett nej. Av en slump fick verksamhetschefen veta att han brukade metoden ändå, säger Johanna Axelsson Mattson.

Hur kan detta ha pågått så länge innan det upptäcktes?

– Det handlar om tillit och legitimation. Det fanns medlemmar ur personalen som visste vad han gjorde, som antog att han hade fått klartecken för det, säger Johanna Axelsson Mattsson.

Reagerar man inte när man ser att kortison beställs in till ungdomsmottagningen?

– Uppenbarligen inte. Därför kan det vara bra om vi klargör vad som ingår i vårt uppdrag på ungdomsmottagningen, så att man vet när någon går över gränsen.

Läkaren har sagt upp sig

Läkaren är avstängd framtill slutet av september, och har även sagt upp sig.

– Det är oklart om han kommer tillbaka under uppsägningstiden, säger Johanna Axelsson Mattsson.

Vi har sökt både förre verksamhetschefen och läkaren ifråga, men inte fått något svar.

Händelsen har anmälts till inspektionen för vård och omsorg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer