Foto: Hans Larsson

Pollaren ska öka tryggheten i Trelleborg

Publicerad

Pollare som fälls upp ur gatan ska skapa större trygghet i Trelleborgs centrum. Men också öka beredskapen mot terrordåd.

Säkerhetsfrågorna klättrar uppåt på många kommuners agenda, häromdagen berättade vi att Svedala anställt egna trygghetsvärdar.

Även Trelleborgs kommun satsar stort för att invånarna ska känna sig trygga, bland annat genom att bygga nya trafikspärrar i centrum.

Stämningen på Östergatan är uppsluppen, det allvarliga ämnet till trots, när en delegation från Stadshuset provkör den nya pollaren, ett slags höj- och sänkbart trafikhinder som reser sig majestätiskt ur underjorden.

Från och med 4 december ska pollarna på slaget klockan 11 skjuta upp och hindra otillåten trafik längs gatan. På så vis vill kommunen göra tillvaron säkrare för gångtrafikanter men även för butiksägarna, som på senare år utsatts för minst två smash- and grabkupper av plötsligt indundrande fordon.

Trygghetsvärdar planeras

De församlade journalisterna bearbetas noga med budskapet att pollarna ”inte i första hand” utgör ett skydd mot terrordåd.

– Men givetvis finns sådant med på ett litet hörn. Folk kan känna sig betydligt tryggare innanför dessa pollare, även om det är trist att ens behöva tänka i sådana banor, säger kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S) till SVT Nyheter.

TV: Se hela inslaget

Enligt samhällsbyggnadsnämndens ordförande Patrik Holmberg (C) är pollarna blott första steget i kommunens strategi för att öka tryggheten. Någon gång sent i vår hoppas även Trelleborg ha egna trygghetsvärdar på plats i centrum, efter förebild från just Svedala. 

SVT: Det låter nästan som om kommunerna tävlar om vem som kan erbjuda mest trygghet och säkerhet?

– Nej, det tycker jag inte. Men samhällskontraktet innebär att kommuninvånarna ska kunna känna sig trygga. Det är i det ljuset man ska se pollarna här på gågatan och att vi kan ha en trevlig stadsmiljö. Det är viktigt för oss, säger Patrik Holmberg.

Se också: Så terrorsäkras Stortorget i Malmö

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.