Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bilägaren Dennis Lood reagera på att han fick sin bil luftad i videon ovan. Foto: Emilio Garro/SVT

Stadsjeepar luftade av aktivister i Malmö – drabbade Dennis: ”Vad håller ni på med?”

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot torsdagen tömdes flera bilar på luft i stadsdelarna Ribersborg och Västra hamnen i Malmö. På morgonen möttes bilägare av en röd lapp med ett meddelande från en klimataktivistgrupp, som säger sig ha tömt luft på över 50 bilar i området.

Dennis Lood äger en skivbutik i centrala Malmö. Han var på väg till jobbet tillsammans med hunden Pepsi under torsdagsmorgonen när han insåg att han inte kunde köra bilen överhuvudtaget.

– Som tur är så är jag inte ensam på jobbet idag, annars hade jag fått ha stängt och förlorat massor av pengar på det här, säger han.

Han förstår budskapet hos aktivisterna men tror att de har gett sig på fel person.

– Det är en ny bil och man kan väl tro att vi kanske har hur mycket pengar som helst, men nu är det inte så, säger han.

Dennis Lood och hans sambo bytte själva bil för att ha en mer miljövänlig bil.

– Jag tror att de tänker att folk är rika och bor i fina hus här, men jag bor i en hyresrätt på andra gatan och parkerar här för att det är boendeparkering. Vi har inte så jävla mycket pengar, säger han.

”Långt över gränsen”

Caroline och Peter är på väg ut på semester och hade sin bil parkerad på en av gatorna på Ribersborg.

– Jag blir så förbannad, det är ju skadegörelse av annans egendom, säger Caroline medan hon läser den röda lapp som satt på framrutan.

– Alltså jag är verkligen för att man ska få vara aktivist, men det här är inte okej. Det är långt över gränsen, säger hon.

Den röda lappen som satt på SUV:arnas framrutor hade en hälsning från klimataktivistgruppen som säger sig ligga bakom aktionen. Foto: Emilio Garro/SVT

Inga spår efter förövarna

Polisen säger att man fått in flera anmälningar under torsdagen. Brottet rubriceras som skadegörelse.

– Det är ju åverkan på annans egendom så det är allvarligt. Just nu har vi inga spår, men får vi det kommer vi titta närmare på det, säger Kerstin Gossé, presstalesperson på Polisen.

SVT har sökt aktivistgruppen, men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.