Tillförordnade chefsläkaren om att dra ut spiralen själv: ”Det här avråder jag bestämt ifrån”.

Desperata kvinnor drar ut kopparspiraler själva

Uppdaterad
Publicerad

När fler och fler kvinnor drabbas av trasiga kopparspiraler och köerna till vården växer så letar fler alternativa lösningar på nätet. I en stor Facebookgrupp diskuteras bland annat hur man drar ut sin kopparspiral själv.

I Facebookgruppen med över 6 200 medlemmar diskuteras olika sorters problem med spiraler, biverkningar och problem i vården och bland annat den typen som riskerar att gå sönder, en kopparspiraltyp som 5 800 skånska kvinnor, men även kvinnor i Stockholm och Göteborg, fått insatt mellan åren 2015 till 2018.

Flera av de kvinnor som fått veta att en bit av spiralen sitter kvar i deras livmoder är frustrerade och oroliga över att få vänta månader eller i vissa fall över ett halvår på att få hjälp eller ens bli undersökta – trots att Region Skånes kvinnoklinik fördubblat mottagningstiderna.

Något som diskuteras bland medlemmarna är att dra ut spiralen själv vilket kvinnor som SVT pratat med som kan ha en kopparspiral av problemtyp överväger som alternativ. Någon skriver: ”Följde ett råd om att krysta och då kom jag åt med fingrarna.” En annan skriver ”Jag drog ut min själv idag. Det är kanske inte den bästa lösningen rent fysiskt...” och en tredje skriver efter en lång diskussion att ”nu fyra timmar senare efter medlemskap i denna grupp så är nu kopparspiralen ute !”.

Risk för infektion

Den här informationen får den tillförordnade regionala chefläkaren Håkan Miörner att dra efter andan – det finns risk för både blödning och infektion.

– Det är inget jag kan rekommendera. Brott på spiralarmen sker i samband med uttag och därför tycker jag att man ska göra det under kontrollerade former.

Förutom risken för brott på spiralarmarna finns en risk för att spiralen fastnar i livmoderhalsen, vilket kan vara mycket smärtsamt. Vissa kvinnor får en stimulering av vagusnerven och riskerar att svimma.

”Tyder på oro”

Men ska det vara så år 2019 att man kan låta folk bli så desperata?

– Det tyder på att det finns en stor oro som vi måste bemöta också. Och det är viktigt att vi ökar tillgängligheten.

Kommer ni bemanna upp ytterligare?

– Det är verksamhetschefernas beslut, men vi kommer att bevaka väntetiderna så att de inte blir för långa, säger Håkan Miörner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.