Benjamin Dousa, från Timbro, och Lisa Pelling, på Arena idé reagerar på SVT:s avslöjande. Foto: TT/Arena Idé

Efter avslöjandet: ”Det handlar om skattebetalarnas pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna måste kontrollera de företag som upphandlas och inte låta sig utnyttjas av oseriösa aktörer. Det säger både Timbros Benjamin Dousa och Lisa Pelling på Arena idé. 

– Kommunerna har ju ett ansvar för skattebetalarnas pengar, säger Benjamin Dousa.

– Det är i grund och botten skattebetalarnas pengar det handlar om. Man blir lite oroad om så här pass oseriösa aktörer kan ta sig in och ta skattebetalarnas pengar. Hur mycket annat finns det som hittills inte kommit till ytan? säger Benjamin Dousa, vd på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro. 

Även Lisa Pelling, som är utredningschef på den fackföreningsnära tankesmedjan Arena idé, tycker att kommuner i många fall är naiva. 

Gröna fingrar – svarta lögner

– Det finns helt enkelt en omfattande ekonomisk brottslighet inom en rad branscher. Om kommunerna inte är på sin vakt då kommer kommunerna att utnyttjas, säger hon. 

SVT Nyheter har sökt bröderna och bolagen för en kommentar.

Se hela granskningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gröna fingrar – svarta lögner

Mer i ämnet