Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
30-åriga Philippa Sundling berättar i klippet att hon blir lika orolig varje gång ett okänt nummer ringer henne. ”Tänk så har det hänt morfar någonting”. Foto: Otto Johansson/SVT

Göran, 90, föll ihop med spisen på – nekas korttidsboende i Eslöv

Publicerad

90-årige Göran Sundling drabbas ofta av yrsel och ramlar gång på gång hemma. Senaste gången det hände värmde han mat på spisen och räddades av att en granne hörde brandlarmet. Men trots flera ansökningar nekas han plats på ett korttidsboende av Eslövs kommun.

Den 2 januari i år blir Göran yr när han står och lagar mat vid spisen och ramlar handlöst bakåt.

– Hemtjänsten ringde mig och berättade att pappa nästan hade satt fyr på lägenheten och att både brandkår och polis var på plats, berättar dottern Anna Sundling.

Startade nästan lägenhetsbrand

Göran var avtuppad och vaknade inte av att lägenheten rökfylldes och att brandlarmet tjöt. Grannarna larmade.

– Nästa sak jag kommer ihåg är att det stod två över mig som sedan visade sig vara brandmän och som drog ut mig, säger han.

Det är inte första gången 90-åringen ramlar hemma. Flera gånger har han åkt in på sjukhus med skador. Han har upprepade gånger sökt plats på korttidsboende eftersom att han inte känner sig trygg hemma, trots att hemtjänsten kommer flera gånger om dygnet.

– De kan ju inte vara här alltid, säger dottern Anna.

Får ingen plats på korttidsboende

Efter det senaste fallet så sökte han på nytt till korttidsboende i Eslöv i väntan på en plats på ett permanent äldreboende. Men återigen fick han avslag.

I beslutet står det att hans behov av omvårdnad och tillsyn är tillgodosedda av hemtjänsten och att han därmed är försäkrad en skälig levnadsnivå.

– Det känns skrämmande att vara hemma, säger Göran själv.

Kommunen avböjer intervju

När SVT försöker nå förvaltningschefen Josef Johansson och ansvarig politiker Tony Hansson (S) i Eslövs kommun så avböjer de intervju och skriver i ett mail följande: ”Det kan upplevas svårt eftersom det är en behovsbedömd insats som förutsätter att den enskilde har behov som i det akuta skedet inte kan tillgodoses i hemmet”.

I klippet berättar Göran Sundling om när hans lägenhet rökfylldes efter att han ramlat i köket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.