– Det här är yrken som ungdomar har fördomar om, menar Diyanet Saday, som fick hjälpa försvarsmakten under övningen. Foto: Linda Ekström

Ungdomar i Lund agerade blåljuspersonal under stor övning

Uppdaterad
Publicerad

Två bilar och en buss är inblandade i en fiktiv olycka. Polis, ambulans, räddningstjänst och försvarsmakten rycker ut på larmet. Med i personalstyrkan är tolv ungdomar från Lund.

Människan bakom uniformen är ett projekt där ungdomar i åldern 15-20 år får lära sig mer om blåljusyrken.

– Syftet är att ungdomar ska få en ökad förståelse för hur det är att jobba i de här yrkena, säger Christian Stålros, verksamhetsledare i Fältgruppen i Lund.

Strax innan övningen med den fiktiva trafikolyckan får ungdomarna reda på vilka yrkesgrupper de ska ingå i.

– Jag blev soldat i försvarsmakten och är sjukt taggad, säger Diyanet Saday, som själv har anmält sig att delta. Kvällens övning är slutprovet i projektet.

Vill få ökad respekt

Att respekten för blåljusyrken har sjunkit bland ungdomar är något som Berk Fishekqui, 19 år, kan intyga.

– Dagens kultur är att man är tuff om man är respektlös mot polisen. Men det är fel, de finns ju här för oss, menar han och vill själv gärna bli polis i framtiden.

Med under övningen är Daniel, som är områdespolis i Lund.

– Vi vill förmedla att vi är människor bakom uniformen. Men vi vill också lära oss av ungdomarna så att vi kan mötas med respekt åt båda hållen, säger han.

Se mer om övningen och vad ungdomarna tycker i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.