Christer Wannebro bestämde sig för att investera i en ny bevattningsanläggning för att rusta sig inför fler torra somrar. Foto: Karin Nilsson

Det finns hopp! Lantbrukare anpassar sig efter klimatet

Publicerad

Förra sommarens torka var inte enbart förödande för lantbruket. Den satte också igång diskussionen om hur lantbrukare kan ställa om för att anpassa sig till klimatförändringarna.
Christer Wannebro vågade satsa, trots ekonomiska förluster i ryggen, och köpte en mer effektiv vattenspridare.

– Spannmålsskörden i fjol var bara en tredjedel av normalskörden, så det var ju inte alls bra, säger Christer Wannebro som har sin gård i Fjälkinge utanför Kristianstad.

Trots det vågade han investera.

– Jag fick prata med banken mer än en gång hur jag skulle göra, berättar han.

Till slut landade han i att han skulle köpa en ny bevattningsanläggning. Den nya använder mindre vatten, är inte vindkänslig och är enklare att hantera.

– Jag tänker på hållbarhet, att vattnet ska räcka till alla.

Fokus på förändrat klimat

Det var inte bara Christer som fick sig en tankeställare förra året. Torkan satte överlag fokus på de alltmer extrema väderförhållandena med både torrperioder men också långa perioder av ihållande regn.

-Det diskuteras väldigt mycket hur lantbruket kan anpassa sig till ett förändrat klimat, säger Ida Lindell, rådgivare på Hushållningssällskapet.

Ida Lindell, rådgivare på Hushållningssällskapet. Foto: Tora Dahlström

– Allt ifrån bevattning, dränera bort vatten eller hushålla med vatten, men också odlingssystem och hur man bygger upp sina växtföljder så man är bättre rustad, säger hon.

Se möjligheterna

Christer Wannebro menar att han verkligen lärde sig något av torkan förra sommaren. Och han är hoppfull inför framtiden.

– Man ska inte se bekymmer, man ska lösa bekymmer. Man ska se möjligheterna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet