Jacob Karlsson bygger billiga bostäder. Foto: Gunilla Fritze

Han bygger billiga bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Det byggs för få och för dyra lägenheter. Det visar SVT:s bostadsserie. Jacob Karlsson, 29-årig byggherre från Hässleholm, vill visa att det går att bygga kostnadseffektivt om kommunerna hjälper till.

När Jacob Karlsson var 22 år gav han sig in i fastighetsbranschen. Han är utbildad ekonom och självlärd snickare.

– Jag har alltid varit intresserad av att bygga men jag kommer inte från en familj i byggbranschen, säger Jacob Karlsson, vd i K-fastigheter.

#BOSTADSÖKES

Företaget har hittills byggt 850 lägenheter på 17 orter, bland annat i Stockholm, Göteborg, Växjö, Helsingborg och Malmö. 500 nya lägenheter är under produktion varav 94 på Berga i Helsingborg.

De ska vara inflyttningsklara till nyår. Det är sex månader före ursprungsplanen.

”Vi ser över varenda skruv”

Det milda vädret i vinter har bidragit till det, men kanske framför allt Jacob Karlssons filosofi om att man ska bygga kostnadseffektivt.

– Vi är extremt måna om att vi ska ha en kostnadseffektiv produktion från början til slut. Genom att vi både äger bygg- och projekteringsprocessen och sedan även förvaltningen så kan vi kapa kostnader i alla leden, säger han.

Han pratar om synergieffekter och återvinning av ritningar och planlösningar. Arkitekterna får tydliga ramar alla hålla sig inom så att inte kostnaderna skenar iväg.

Alla lägenheter utrustas med samma inredning i kök och badrum och väggarna målas vita. De som flyttar in i en trea får en hyra som motsvarar en tvåa i andra nybyggda hyreshus i motsvarande läge.

– Vi ser över varenda skruv, inget lämnas åt slumpen när vi gör våra upphandlingar, säger Jon Palmqvist, som är platschef i Helsingborg och delägare i ett av K-fastigheters dotterbolag.

Portfölj med färdiga tomter

De arbetar gärna med firmor på de orter där de bygger och kapar på så sätt sina logistikkostnader.

– Vi behöver inte betala traktamenten om vi hittar personal där vi bygger och eftersom vi arbetar långsiktigt vill vi få bra relationer och skapa arbetstillfällen, säger Jacob Karlsson.

Han hoppas att kommunerna ska underlätta för de byggare som ligger i startblocken.

– Kommunerna måste ha en viss framförhållning, så när det kommer byggherrar som vill etablera sig måste de ha en portfölj med färdiga tomter så man kan börja bygga i morgon, säger Jacob Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet