SVT fikade med personal på Centralsjukhuset i Kristianstad. Foto: SVT

Vårdpersonal vill se fördjupad debatt om vården

Uppdaterad
Publicerad

Så var det dags för en valfika igen. Den här gången åkte SVT Nyheter Skåne till Centralsjukhuset i Kristianstad för att prata med vårdpersonal. Och här menar man att hetsiga debatter inte ger så mycket. Man vill ha samtal istället.

Det är lugnt på Öron-näsa-hals på sjukhuset i Kristianstad när SVT anländer. Mottagningen är stängd för dagen och vi samlas i ett av personalrummen. Inte helt otippat så är det vården som står i centrum när vi börjar prata.

”Vårdens komplexitet”

Det märks en stark trötthet över omorganisationer, politiker som inte vet vad de pratar om och ett tjänstemannavälde som man tycker går ut över personalen på golvet som hela tiden måste anpassa sig efter nya direktiv. Och i allt detta så tycker gruppen att vi i media missar att rapportera om vårdens komplexitet, hur allt hänger ihop. De tycker att politikerna vill jämföra och mäta hela tiden – och att vi går i den fällan.

Val 2018 Skåne

– Det handlar alldeles för mycket om vårdköer och antal operationer och besök när det pratas om vården, säger Nina Bendahl som är öronläkare.

ST-läkare Sven Tarras-Wahlberg pratar med Nina Bendahl, öronläkare, och Jane Andersson från SVT. Foto: SVT

Hon och hennes kollegor vill se mer fördjupning och skildringar från golvet – och färre intervjuer med politiker som pratar om hur vården ska styras och organiseras.

– Det som är viktigast kan oftast inte mätas, säger Sven Tarras-Wahlberg som är ST-läkare.

– Omvårdnad till exempel, själva mötet med patienten.

”Nyanserade debatter”

Han och de andra tycker att det är för mycket käbbel bland politikerna. Ingen lyssnar på den andre och alla vill bara vinna själva meningsutbytet. Därför är de inte så förtjusta i debatter.

– Det ska vara nyanserade debatter i så fall, säger Sofie Lood som är audionom.

– Det bästa vore om politikerna kunde lära sig att lyssna och samarbeta. Det är så de bästa lösningarna kommer fram. Som det är nu är det för mycket prestige.

– Jag är väldigt förtjust i SVT:s Idévärlden, säger Nina Bendahl.

– Jag skulle vilja ha något liknande för politiker. Ett program där det är mer samtal och mindre debatt, där man lyssnar och resonerar och kan erkänna att även andra partier kommer med bara förslag och synpunkter. Det skulle vara så mycket mer givande att lyssna på.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet