Visa alla (3)

Handgranat detonerade vid butik i Kristianstad

Publicerad

En kraftig detonation har inträffat vid en butik på Östra Boulevarden i Kristianstad. Polisen bekräftar på fredagsmorgonen att det ska ha rört sig om en handgranat.

Polisen larmades strax före klockan 03-tiden på fredagsmorgonen av flera människor som hört en hög smäll.

– Man kan konstatera att det har rört sig om en handgarant, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen region Syd, till SVT Nyheter Skåne.

Butiksentrén var försedd med ett tjockt glas, vilket minskat skadorna efter detonationen inuti lokalen. Det låg splitter ut över stora delar av boulevarden.

Polisen skriver på sin webbsida att ingen ”person har anträffats skadad, men om någon passerat vid tillfället för explosionen hade det kunnat få förödande konsekvenser”.

Handgranat orsakade explosion i Kristianstad. Foto: Henrik Nordell

I nuläget finns det ingen misstänkt eller gripen, meddelar polisen. Händelsen är rubricerad som allmänfarlig ödeläggelse.

– Just nu i utredningen försöker vi ta reda på vem det var riktat mot och varför, säger Evelina Olsson.

Platsen har varit avspärrad. Både nationella bomskyddet och polistekniker har lämnat platsen. Under dagen har polispatruller varit på plats för att knacka dörr och samla vittnesmål, men också för att bidra till en ökad trygghet.

– Vi är på plats i centrum för att vara mer synliga med polispatruller. Medborgarna behöver inte känna något oro, för detta är inget som brukar drabba gemene man. Det är ofta riktat mot någon, säger Göran Svensson, polis i Kristianstad.

Under fredagen har området städats upp på glassplitter och den drabbade butiken håller öppet som vanligt.

– Jag var inte inne i butiken när det hände, men inomhus finns inga skador. Det är bara på fasaden. Jag tycker annars att det är ganska tryggt här i centrum, säger Ali Al-Ghadban, som drivit den drabbade butiken i fem år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer