Stort polispådrag i Helsingborg. Blommor och supportertröjor på platsen för mordet. Foto: Helene Bengtsson

Dif-supporter död efter bråk

Uppdaterad
Publicerad

Den allsvenska fotbollspremiären blev en svart dag. En 43-årig Djurgårdssupporter misshandlades svårt inför matchen mot Helsingborg och avled senare av sina skador.

En halvtimme före avspark i mötet mellan Helsingborgs IF och Djurgården på Olympia i Helsingborg misshandlades en av Djurgårdens supportrar så illa att han fick föras i ambulans till Helsingborgs lasarett med svåra skallskador.

Polisen bekräftade senare att mannen har avlidit.

Supporter död

– Han avled på Helsingborgs lasarett strax efter klockan 15. Det är en man född 1970 från Stockholmstrakten, säger Skånepolisens informationsbefäl Ewa-Gun Westford till SVT.

– Polisen blev larmade till trappan vid Kärnan i Helsingborg och då var det mycket folk och hätsk stämning där. Man försökte återuppliva mannen som låg på marken, men lyckades inte.

– Polisen kommer att inleda förundersökning om dråp, säger Ewa-Gun Westford till SVT.

Är ni säkra på att detta inte var en olycka?

– Vi har gjort tekniska undersökningar och förhört folk och kommer att rubricera detta som dråp.

Aggressiv stämning efter matchen

Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt, och ber alla vittnen att höra av sig med tips.

Efter matchen skanderade fansen på Djurgårdsläktarna ”Mördare, mördare, mördare” i riktning mot Helsingborgsanhängarna.

– Just nu är det väldigt stökigt i Helsingborg. Folk drar runt på stan och kastar cyklar omkring sig, säger Ewa-Gun Westford.

”En sorgens för oss i Djurgården”

– Det är otroligt tragiskt och tråkigt och en sorg för oss i Djurgården och allsvensk fotboll att en match ska behöva avbrytas på grund av ett dödsfall, säger klubbchef Bo Andersson till SVT.

Känner du supporten?

– Nej, jag känner inte supporten. Vi har folk i föreningen som känner honom, det är sjävklart att våra tankar går till honom och hans familj.

Djurgårdsanhängaren är den andre som misshandlas till döds i samband med supporterbråk i Sverige. I augusti 2002 dog ett IFK Göteborgs-fan när Göteborgs- och AIK-supportrar drabbade samman på Södermalm i Stockholm.

Flera andra skadade

Flera personer har också fått föras till akuten på Helsingborgs lasarett under dagen med skador relaterade till fotbollsmatchen. Jimmy Gottfridsson, pressekreterare på Region Skåne säger att det handlar om sammanlagt sju personer.

– Det är sju personer inklusive den avlidne. Fem av dem har lindriga skador och en har tagits in med akut alkoholförgiftning, säger han.

Jimmy Gottfridsson kan inte säga något närmare om karaktären på skadorna i övrigt eller om i vilka sammanhang de uppstått.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Supporter död

Mer i ämnet