Tvåor och treor på HTS i Hässleholm ska ha distansundervisning varannan dag i höst. Foto: TT

Distansundervisning varannan dag för Hässleholmselever

Publicerad

Tvåor och treor på Hässleholms tekniska skola, HTS, kommer att ha distansundervisning varannan dag i höst. Det har barn- och utbildningsförvaltningen i Hässleholm nu beslutat.

Det berättar Rolf Bengtsson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Hässleholm. Något som Kristianstadsbladet var först att rapportera om.

– Det är för att avlasta resetrycket, säger Rolf Bengtsson.

Skånetrafiken har tidigare gått ut och vädjat till de skånska skolorna att ändra elevernas scheman i höst för att med hänsyn till covid-19 undvika trängsel i kollektivtrafiken.

Cirka 225 färre pendlare

Rolf Bengtsson uppskattar att torsdagens beslut innebär att det varje dag kommer vara runt 225 personer färre som reser med kollektivtrafiken för att komma till och från skolan i Hässleholm.

Hur länge gäller det här beslutet?

– Det gäller tills vi har skäl att ompröva det. Så länge Folkhälsomyndigheten talar om risk för samhällsspridning får vi utgå från att vi fortsätter såhär.

Riskerar det inte bli rörigt för eleverna att vara i skolan ena dagen och sitta hemma andra?

– Någon kommun har valt att ha distansundervisning varannan vecka – men vi tänker såhär att på det här sättet kommer man träffa sina lärare i de flesta kurser varje vecka. Det kommer underlätta – att man får en regelbundenhet.

Har ni pratat med lärarna om hur de tycker att undervisningen ska genomföras?

– Jag har personligen inte pratat med lärare – men under morgonen har vi diskuterat frågan med fackliga ombud på HTS. Och sen kommer tillämpningen att diskuteras med lärargruppen.

Gäller inte Jacobsskolan

Beslutet om distansundervisning varannan dag gäller inte Jacobsskolan. Anledningen är att programmen på Jacobsskolan är yrkesförberedande.

– Vi har ansett att det är rimligare att göra detta på de studieförberedande programmen. Men vi kommer se om det går att förlägga viss utbildning på Jacobsskolan utanför skolan, säger Rolf Bengtsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer