Bönder är oroliga att djurrättsaktivister ska störa kosläppen i vår. Foto: SVT

Böndernas oro inför kosläppen – vill ha polisbevakning

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det dags för årets kosläpp. Men vissa koägare är rädda att djurrättsaktivister ska störa arrangemangen och vill ha hjälp av polis.

Göran Thorsson, djurägare på Nils Holgerssonsgymnasiet i Skurup, upplever att  hotbilden mot djurägare ökat.

– Jag vill att polisen närvarar för säkerhets skull, men gärna civilpoliser så att stämningen inte förstörs, säger Göran Thorsson.

Maria Svensson, vice ordförande på LRF, målar upp en liknande bild.

– Demonstrationer mot enskilda lantbrukare känns mer systematiska, säger Maria Svensson.

Polisen i Skurup ser ingen hotbild

Kommunpolisen Sara Schön säger att det inte finns någon konkret hotbild mot kosläppet i nuläget, men att de ändå planerar att närvara vid kosläppet i Skurup.

– Om vi närvarar är det på grund av arrangemangets storlek, säger hon.

Djurfront utpekade

Göran Thorsson och Maria Svensson upplever djurrättsorganisationen Djurfront som hotfulla. Men Djurfronts talesperson Rebecca Zhu Hansson säger att de aldrig är våldsamma. Däremot menar hon att de gärna väcker reaktioner.

– Jag kan förstå att folk reagerar när vi dyker upp svartklädda, men det är den reaktionen vi vill ha också, säger Rebecca Zhu Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.