Vargen som har rivit får i norra Skåne är inte genetiskt värdefull. Bilden visar en annan varg. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vargen i Skåne inte värdefull – kan komma att skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Vargen som har rivit flera får i norra Skåne är inte genetiskt värdefull. Det visar en DNA-analys, som länsstyrelsen låtit göra. Därmed kan det bli aktuellt med skyddsjakt.

Lantbrukarorganisationen LRF har lämnat in en ansökan om skyddsjakt, sedan en varg vid tre olika tillfällen dödat får i norra Skåne. Som länsstyrelsen konstaterat kan skyddsjakt på varg beviljas efter flera angrepp på tamdjur från ett och samma rovdjur.

Men någonting som har fördröjt ett beslut om skyddsjakt är att länsstyrelsen inte vetat om just denna varg är att betrakta som genetiskt värdefull. Den svenska vargstammen har nämligen problem med inavel, och därför är individer från Finland och Ryssland eftertraktade.

Kopplas till andra angrepp

För att ta reda på detta har länsstyrelsen låtit göra en DNA-analys av vargen och denna blev klar under torsdagen. Vargen är en ung tik som är född i Gävleborgs län och betraktas inte som genetiskt värdefull.

DNA-analysen visar också att vargtiken kan kopplas till andra angrepp utanför Skåne (se faktaruta).

Vill ha snabbt beslut

Länsstyrelsen skriver på sin hemsida att LRF:s ansökan om skyddsjakt kommer att behandlas ”inom kort”. LRF Skåne skriver i ett pressmeddelande att organisationen vill att länsstyrelsen omedelbart ger tillstånd till skyddsjakt.

Maj: Örebro

Juni: Västra Götaland

Juli: Jönköping

September: Skåne

Källa: Länsstyrelsen Skåne

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.