S:t Nicolai kyrka är en av flera kyrkor i Simrishamn. Bilden är inte relaterad till artikeln i fråga. Foto: Johannes Söderberg

DO släpper anmälan om vaccinkrav i kör

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare rapporterat om hur Simrishamns församlings kyrkokör anmälts för diskriminering. Flera körmedlemmar protesterade mot ett nytt krav om obligatorisk vaccinering. Diskrimineringsombudsmannen har nu gjort bedömningen att man inte kommer gå vidare med anmälningarna, då de inte anses ha någon koppling till någon diskrimineringsgrund. 

– De har inte hänvisats till något skäl att de diskriminerats, säger diskrimineringsombudsmannen Clas Lundstedt.

Han syftar på att de tre anonyma anmälningarna som skickats in mot församlingen inte går att koppla till någon diskrimineringsgrund. Därmed har har DO valt att inte gå vidare med anmäla vilket Ystads Allehanda var först att rapportera om.

– Vi har sju diskrimineringsgrunder i Sverige och det måste vara kopplat till en sådan för att det ska vara en fråga för DO.

Ett exempel som Clas Lundstedt tar upp som ett möjligt ärende för DO är om en person missgynnas när den inte kan vaccinera sig på grund av sin religion.

– Då hade vi kunnat titta på det och kanske göra en tillsyn.

Ett tjugotal anmälningar i Sverige

DO har totalt fått in ett 20-30 vaccinrelaterade anmälningar men det är en ny sorts anmälning att förhålla sig till.

– Vi har inte hunnit bedöma om vi ska inleda tillsyn i alla de fallen, men det är en fråga som är aktuell så det tittar vi på.

Biskopen Johan Tyrberg vid Lunds stift förstod församlingens beslut: ”De vill skydda medlemmarna”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Tyrberg, biskop vid Lunds stift, tycker det ska bli intressant att höra vad DO anser om Simrishamns församlings belsut att utelämna ovaccinerade ut kören. Foto: Martin Lindeborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer