Varje vår har Vä förskola problem med råkor. I videoklippet berättar barnskötaren Rebecca Svensson mer om hur det påverkar förskolans barn och personal. Foto: TT och SVT

Döda fåglar faller ner bland förskolebarnen

Publicerad

Varje vår anländer råkorna till Vä utanför Kristianstad. Vä förskola upplever stora problem med fåglarnas närvaro. Samtidigt har Naturvårdsverket föreslagit att råkungarna inte längre ska få jagas i Skåne.

Varje morgon under våren torkar barnskötaren Rebecca Svensson och hennes kollegor av uteredskapen på Vä förskola från fågelbajs. När det blivit dags för råkungarna att lära sig flyga händer det att de faller ned på gården.

– Då får vi plocka döda fåglar nästan dagligen under en period, säger Rebecca Svensson.

Naturvårdsverket har föreslagit att råkornas ungar inte längre ska få jagas i Skåne. I en dom från 2012 sa mark- och miljööverdomstolen att råkornas skrän och spillning inte kan räknas som en sanitär olägenhet – och det är på grund av den domen som myndigheten föreslår slopad jakt på råkungar, enligt Ebba Henning Planck på Naturvårdsverket.

2 400 häckande par i Kristianstad

Efter en remissrunda ligger ärendet nu hos regeringen för beslut. De kommunala skyddsjägarna i Kristianstad, där det i kommunen 2015 fanns 2 400 häckande par, är kritiska och menar att det blir svårt att hjälpa medborgarna om man inte får jaga årsunge av råka.

”Målmedveten och systematisk jakt på årsunge av råka har visat sig vara en effektiv metod att få kolonier att flytta och häcka på annan plats kommande år”, skriver en av kommunjägarna i ett mejl till SVT.

Inte heller personalen på Vä förskola är positiva till Naturvårdsverkets förslag.

– Råkorna är ett för stort problem för att inte försöka minska antalet, säger Rebecca Svensson.

I klippet berättar hon mer om problemen som fåglarna orsakar för barn och personal på förskolan i Vä.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.