I takt med att det blir färre betesdjur får den gula blomman bättre förutsättningar att spridas. Foto: TT/SVT

Dödligt hot för hästar sprider sig i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den gula blomman Stånds breder ut sig allt mer i södra Sverige. För hästar kan den innebära ett dödligt hot. Blomman har funnits länge i den svenska naturen, och trivs längs våra vägrenar och i beteshagar.

 De har ökat med 25 procent under de senaste 15 åren enligt Lunds botaniska förenings inventering. Stånds gillar att växa i hagar som inte betas längre och i takt med att vi får färre betesdjur får växten bättre förutsättningar att spridas, säger Torbjörn Tyler, växtekolog vid Lunds Universitet.

Problemet är att den är giftig, både färsk och torkad, och kan ge allvarliga leverskador. Framför allt är det hästar som har drabbats. Hästen blir stel i bakdelen och vacklar omkring. Oftast tappar den aptiten.

TV: Se hela inslaget här

Ofarlig för människor

Tunnpälsade hästar kan få brännskador bara genom att rulla sig över blomman. I några fall har hästar dött, sedan de ätit av den.

– Stånds är egentligen enbart ett problem för hästägare. Antagligen är den farlig även för kor, men de äter den inte. Den är helt ofarlig för människor och är inget naturvårdsproblem, säger Torbjörn Tyler.

Hästägare bör vara vaksamma och ta bort dem från hagar och framför allt se till att de inte hamnar i djurfodret.

– Har man ståndsplantor i en hästhage är det lämpligt att dra upp dem, och framför allt också i vallodlingar. De är inte särskilt svåra att få bort, säger Torbjörn Tyler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.